SNAP: Safer Neighbourhoods Approach ( Oktober 2014)

Klik hier om het magazine te downloaden.

 

In 2010 schatte het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) dat in Europa 1 miljoen mensen in de hulpverlening voor drugsproblemen zaten. In hun jaarverslag over Europa erkenden ze de waarde van behandelingen, maar ze zagen ook het potentieel voor burgers: geïnteresseerde leden uit de samenleving, studenten, drugsgebruikers en hun gezinnen die samen een grotere rol spelen in het erkennen dat ‘Het mobiliseren van een burgergemeenschap een van de belangrijkste principes is voor de volgende EU-strategie'.


De projecten Communities And Families Tackling Addiction (CAFTA) en Deprived Neighbourhood Approach (DNA) zijn samen gaan werken onder de naam Safer Neighbourhoods Approach (SNAP), omdat we een gezamenlijke doelgroep hebben van mensen die lijden aan een verslaving. We deelden het investeren in ‘grotere deelname van bewoners bij het nemen van beslissingen' en ‘verhogen van gevoelens van eigenaarschap bij de bevolking'.

Het is het doel van het cluster om een aantal bekende oorzaken van sociale uitsluiting aan te pakken: drugs- en alcoholmisbruik, criminaliteit en angst voor criminaliteit, antisociaal gedrag, sociale isolatie, stigma en verlies van gemeenschapsgevoel.

In de gedeelde ethos van SNAP-partners laten we bewoners meebeslissen over hoe we deze oorzaken kunnen aanpakken. Door bewoners te betrekken en ze in hun gemeenschap mee te laten helpen, brengen we mensen samen en bieden we ze een gezamenlijk doel. Sociale uitsluiting aanpakken door mensen in de gemeenschap te betrekken. De methoden die we gebruiken om dit bereiken, worden in deze publicatie beschreven, samen met de lessen die we geleerd hebben en hoe dit van invloed was op ons werk.