MIRG en UAV - een perfect team (December 2014)

BERISUAS: BEtter Response and Improved Safety through Unmanned Aircraft Systems


Klik hier om het magazine te downloaden.

 

Drones vormen een relatief nieuw fenomeen.

Het project 3i stimuleert het gebruik van onbemande vliegtuigen, UAV's, in een maritieme omgeving. De projectpartners hebben een prototype UAV ontwikkeld dat ingezet kan worden door bijvoorbeeld de politie, havenautoriteiten en milieuorganisaties om bewegingen en activiteiten van schepen in het Kanaal en het zuidelijke deel van de Noordzee te monitoren. En met specifieke apparatuur kunnen deze UAV's nog veel meer bereiken, zoals temperatuurmetingen en de detectie van chemische stoffen in de omgeving. Dergelijke mogelijkheden zijn interessant voor brandweerlieden die zich richten op incidenten aan boord van schepen.
En dat is precies in het straatje van MIRG-EU. MIRG staat voor Maritime Incident Response Groups: uitstekend getrainde en volledig uitgeruste brandweerteams die klaarstaan om uitgevlogen te worden naar een schip in nood in de wateren van het 2 Zeeëngebied.

 

De cluster van Interreg IV A 2 Zeeën, BERISUAS, voldoet hier volledig aan. Het delen van kennis over en ervaring met de inzet van drones om de veiligheid op zee te bevorderen, zal ongetwijfeld leiden tot een betere en gerichtere hulpverlening. Daarbij zullen de ontwikkelde methoden nieuwe ideeën en oplossingen triggeren om de levensreddende hulpdiensten verbeteren.